Wat denk je dat de man die het volgende zegt voor werk doet:
‘Ik ben op aarde om het licht te verspreiden. Mijn taak is het dromen van revoluties.’
Is hij lichtman? Electromonteur? Gloeilampen maker?
Nee, de man die dit over zichzelf zegt is…dirigent. Het is de Grieks Russische Teodor Currentzis. Hij dirigeert stukken van Mozart en Stravinsky, maar hij leidt zijn orkest nét even anders dan anderen.
We willen allemaal het liefste ergens bij horen. En dat doen we vaak door ons aan te passen. We denken dat als wij ‘net zo zijn, praten en handelen als andere succesvolle ondernemers’, dat wij dan ook zo succesvol zullen zijn.
Maar dat is een valkuil, ook de mijne. Als je echt succesvol wilt zijn, is het belangrijk te zien (en weten) waar jou passie over gaat, waar bij jou de liefde voor jouw vak zit. Waarvan jij overstroomt.
Een mooi voorbeeld hiervan is Teodor Currentzis, waarover een stuk stond in de Volkskrant van 12 januari j.l. (geschreven door Guido van Oorschot.)
“If we have a credo to create a world we want to live in, we have to CREATE this world.” zegt Teodor.
Teodor is doordrongen van zijn verlangen om ‘het licht te verspreiden en revoluties te dromen’: tijdens repetities loopt hij rond, praat véél en heeft het dan over: ‘Voel de groene glinstering in de Andante, een briesje dat langs je wang strijkt, nu eens links dan rechts…’ Daarnaast stuurt hij zijn musici naar musea, films, en organiseert hij poëzie-avonden. Hij start een repetitie met een meditatie en vraagt musici ‘de vibraties van de C’ te vóelen. Op het podium springt hij rond, draait soms pirouettes zo dicht bij de violisten dat hij ze kan raken…..Hij maakt niet alleen muziek, hij belichaamt het!
“Every performance you give is a kind of pregnancy, and you have to dream and have to wait the time until you see the miracle happening. If you don’t like that in music you lose the central idea of music. Music is not a profession, not a reproduction. It’s a mission.” Teodor Currentzis
Een dirigent die de missie heeft ‘het licht willen verspreiden’, dat raakt. Dat onderscheid. Ik voel er zijn passie doorheen. En vooral de grote liefde die hij voelt voor zijn vak. Het plezier dat hij ervaart. De noodzaak. En dát is aan-trekkelijk. Hij raakt iets in mij. Een verlangen dat ik ook heb.
Hoe zou hij dat doen, dat licht verspreiden? Wat laat hij horen en zien? Een man die musiceert en dirigeert omdat hij terugverlangt naar de romantiek, de revolutie, het gevoel ‘dat alles mogelijk is’, dat hij heeft ervaren na de val van het IJzeren Gordijn…Dat wekt mijn interesse. En ik had zijn werk nog niet eens gehoord of gezien…
https://www.youtube.com/watch?v=UPvugVYv03c
Teodor zijn werk wordt alom geroemd (en verguisd door puristen, want als je uitgesproken bent, heb je ook meer tegenstanders). Zijn uitvoering van Mozarts 5e vioolconcert krijgt vier sterren in de Volkskrant. Niet zozeer omdat die ‘het beste’ is, maar omdat het ráákt. Triggert. Omdat het anders is. Eigen.
Zijn 1e cd werd ‘verre van perfect’ genoemd, maar nooit eerder hadden de critici een stuk zo “dwingend en vol erotiek” gehoord’.’ Iedereen volgt hem, want hij gaat ‘voorbij de grenzen van wat hoort’: Hij doet het op zíjn manier. Niet gehinderd door de ‘standaard’ van hoe een succesvol dirigent ‘zou moeten leiden’. Hij doet het nét even anders.
En dat werkt aanstekelijk, niet alleen voor het publiek, maar ook voor zijn musici: meer dan 100 musici zijn voor Teodor naar het hart van Rusland verhuisd om met hem te werken. Dat is wat passie doet!
Ik geloof, dat als jij wil groeien met jouw onderneming, je wilt positioneren, dat het belangrijk is dat jouw doelgroep JOU voelt, hoe groot of klein je onderneming ook is. Zorg dat ze geraakt worden door de echtheid van het verhaal over je onderneming en dat het authentiek en vol passie is. Dat ze voelen dat wat jij doet, noodzaak heeft. Dat het simpelweg is wat jij MOET doen. Ook al is het nét even anders…..