Avontuurlijk ondernemen: intuïtie vs. (faal)angst

Soms voel je heel duidelijk dat je iets niet moet doen. Of juist wel. Zonder duidelijk aanwijsbare reden. Dit noemen we dan intuïtie. Helaas ‘klopt’ je intuïtie niet altijd en wijs je een gave nieuwe klus af omdat je eigenlijk bang bent, bang om te falen.

Waar ben je dan bang voor? Bang dat je geen kwaliteit kan leveren, bang dat je (nog) niet genoeg ervaring hebt, niet genoeg voorbereidingstijd, etc. Kortom, angst dat je het niet goed zal doen; dat jij niet ‘goed genoeg’ bent. Helaas vermomt dit gevoel van angst zich vaak als intuïtie. Je denkt goed voor jezelf te zorgen door nee te zeggen, maar laat daardoor een groot avontuur aan je voorbijgaan.

Zelfonderzoek

Hoe zorg je er dan voor dat je het verschil leert voelen tussen angst en intuïtie? Dat doe je door zelfonderzoek. Onderzoek naar patronen die jou beheersen. Ben je geneigd om binnen je comfortzone te werken, op- of misschien net onder je niveau, omdat je dan zeker weet dat het dan goed zal zijn? Verlang je (overmatig) naar goedkeuring van je opdrachtgevers? Dan is de kans groot dat je heel veel mooie avonturen en groeikansen laat liggen door angst. Daarnaast zijn er vast ook momenten dat je ‘aanvoelde’ dat je iets niet moest doen, met iemand in zee gaan bijvoorbeeld, en dat je achteraf van iemand hoort dat deze opdrachtgever inderdaad een wanbetaler is.

Out of your comfort zone

Natuurlijk is er niets mis met het werken binnen je comfortzone. Maar als je net als ik, verlangt naar groei en avontuur in je (ondernemende) leven, dan zul je dat op deze wijze in ieder geval niet vinden. Hoe wel? ‘Op een gerichte manier ergens mee worstelen – bezig zijn aan de rand van je kunnen, waar je veel fouten maakt – maakt je slimmer’, aldus Daniel Coyle, auteur van The Talent Code. Dus door dingen te doen waar je nog niet helemaal bekwaam in bent. Door iets te doen waarvan je (nog) niet weet wat de uitkomst zal zijn. Ja zeggen tegen iets dat je nog nooit gedaan hebt, maar wat je wel heel leuk lijkt. Ja, dat is heel spannend. En ja, het kan ‘mislukken’. En wat dan nog? Je hebt jezelf niks te verwijten als je naar beste kunnen hebt gehandeld. Misschien excelleer je zelfs wel in iets waarvan je niet kon vermoeden dat je er goed in zou zijn.

To achieve any worthy goal, you must take risks. – John C. Maxwell

Intuïtie

Voor mij is het lange tijd een zoektocht geweest naar wat mijn intuïtie is en wanneer iets (faal)angst is. Zo ook toen ik de vraag kreeg om een tekst te schrijven voor een folder. Iets dat ik niet veel vaker gedaan heb, maar ja, het is geld (fijn!) en een uitdaging (fijn!), dus waarom zou ik het niet doen? Ik voelde weerstand en een dilemma tussen nieuwe dingen willen aanpakken en trouw aan mijn gevoel zijn. ‘Is het nou faalangst of intuïtie?’, vroeg ik me steeds af. Ik sprak met mijn vader (‘Waarom probeer je het niet gewoon’), een vriendin (‘Ach, als het niet leuk is, dan zijn het maar 3 dagen van je leven’) en nog een vriendin (‘Doe wat goed voelt voor jou’). Ik kwam er niet uit, omdat ik het met mijn hoofd probeerde op te lossen en mijn twijfel kwam voort uit een gevoel.

Luiheid als verkapte faalangst

Ik besloot ‘externe hulp’ in te roepen en ging naar Sanne: http://www.readingamsterdam.nl/ Zij maakt contact met je essentie, intuïtief, dat wel. Ik dacht stiekem dat het luiheid, of als luiheid verkapte faalangst, was die me weerhield om vol overtuiging JA! tegen de klus te zeggen. Wat bleek, het ging helemaal niet over faalangst of angst, het was voor mij een vraag tussen geld of avontuur. Bij deze klus ging mijn hart gewoon niet sneller kloppen. Het was niet spannend en inspirerend genoeg en niet wat ik het liefste doe…. OK, hier sprak dus mijn intuïtie, niet mijn aloude faalangst! Voor mij geldt dan ook: liever geen opdracht en wel avontuur, dan andersom. Niet altijd de makkelijke weg, maar gegarandeerd niet saai.

Ongemak verduren

Als je gaat voor avontuurlijk leven en ondernemen, dan kies je regelmatig een weg buiten de gebaande paden:

Om wel het goede spoor te vinden, moet je jezelf toestaan om complex en afwijkend te zijn, om je authentieke zelf te zijn. Authenticiteit is per definitie een vorm van ongelooflijk gemak […].

Dit stelt Christine Carter in haar boek ‘Niets meer aan doen. Durf los te laten en vind je gelukspunt.’ Het ongemak en ook de angst horen bij groei en avontuur. Het niet weten waar je uitkomt ís spannend. Eng soms. Maar het zorgt er ook voor dat je verborgen parels kunt ontdekken. In jezelf of de wereld om je heen. En ja dat betekent soms minder geld, minder opdrachten en minder zekerheid misschien. Maar ook meer voldoening en meer verbondenheid met wie je ten diepste bent. Natuurlijk maak je dan ook keuzes waarvan je misschien achteraf zegt ‘Dát had ik niet (of juist wel) moeten doen’. Geef jezelf dan niet op je kop, want weet dat je trouw bent aan je belangrijkste waarde; op avontuur gaan, groeien, en daar horen ook zogenaamde ‘missers’ bij.

Bij welke keuze heb jij je laten leiden door je intuïtie of je angst?

NB: Deze blog is eerder verschenen op http://ondernemenophakken.nl/2016/11/avontuurlijk-ondernemen-faalangst-vs-intuitie/